Ядовете и паниката ли ме правят тревожен?

Съдържание

Чувства и емоции ли ми предизвикват думата- тревожност?

“Добротворството да е с Теб, Скъпи читателю! Искрено се надявам , че това което споделям ще Ви помогне да откриете нещо полезно за себе си.”

Какво е безпокойство и тревожност и как да се справя с паниката, ако се Ядосвам?

В материала ще откриете влиянието за всеки ден от месеца, като положение на Луната във всеки знак от зодиака? Дори и денят от седмицата. Вашето подтикване за действие или бездействие, съобразено с вашият пол! Същност на /жена-Ин или мъж – Ян/, за да избегнете безпокойството!

Безпокойството, паниката и ядосването са съществували винаги и навсякъде. Зависи ли от кръвната ми група?

Дори нашите прадеди са ги изпитвали по повод на безопасността си. Винаги са преоткривали своите чувства и емоции, за да се справят с думата тревожност, нали? Така са възникнали и нуждите от ритуали, празненства и ….?

Вие чувствате, че днес тази тема, с ядовете, страха и тревогата, е актуална. Като се е превърнала в част от всекидневието ни. Обичайна е за всички нас наред с тревожността, притесненията и страховете, нали?

Възможна ли е прогнозата за тревогата, за безпокойството и предстоящите ни неприятности? Да!

Безпокойството и паниката бих определил като? Откриване на „преживяване на емоционален дискомфорт, предчувствие за грозяща опасност“? После е „състояние, което възниква като емоционална реакция на стресова ситуация? Очакването ми по време на което усещам напрежение, ужас и ……………………….”.

Тези емоции отключват освобождаването на един хормон (адреналин), който предизвиква телесни и психически промени? Които ни предупреждават, че е налице заплашителна ситуация, нали?

Програмата “Развитие”?

Това беше разговорът  ми с 50-т годишна дама, докато седяхме на пейката в онкото:- “Да! Това е от Мозъкът Ви, който не Ви разбира, защо Сте извършила действие, а се притеснявате от резултата!!!!
Мозъкът Ви е Ваш слуга и винаги изпълнява Вашите желания- Примерно:- Пие Ви се вода?
Мозъкът анализира Вашите предишни действия и веднага изпраща сигнал, че ще станете, ще вдигнете чашата и ще пуснете крана, нали?
Да, забравяме да се замисляме, че всяко наше действие първо се е случило в главата ни, нали? После се изпращат импулсите към крайниците и …………………? Това е програмата в Нас! ”
Да, разделихме се, но навярно Тя, Дамата, ме е сложила в графата- поредният странник, нали?

Каква е тяхната цикличност и можем ли да я избегнем, ще прочетете в следващите страници? Защото пренебрегнатите чувства и емоции извикват и думата- тревожност, нали?

След като опасността премине, тези временни промени отзвучават. От друга страна обаче, притесненията, страхът и ядосването ни са от жизнена важност за нашето оцеляване! Защото ще ни подготвят да се справяме със стреса и предстоящите опасности, нали?

Вода

Стихията Вода

Пример:

– Да си представим, че през отпуската си Съм отишъл на хижа „Дерменка“, за да си отпочина. Както се разхождам в гората, изведнъж чувам тропот и пред Мен изниква заблудило се диво прасе.

В този момент бих усетил как нивото на адреналина в Мен расте и сърцето Ми отива в гърлото. Настръхвам, тялото Ми се стяга и всичко, за което мога да мисля в този момент, е Моята безопасност.

Нищо друго за мен няма да има значение и хуквам. По-късно, когато си спомням за случката в хижата, бих се удивил от откритието? Което не мога да обясня на близките ми в хижата?

Точно откъде Ми е дошла енергията и как Съм намерил сили, за да бягам толкова бързо?  Животното да не Ме настигне, нали?

Програмата „Отбрана“? Защото пренебрегвам своите чувства и емоции?:

Това е включването на програмата „Отбрана“, която притежава еволюционната ми памет, което усещам в този момент? Което е :увеличено мускулно напрежение, учестено дишане, сърцебиене, повишено кръвно налягане. Това са телесните Ми промени при преживяването на страх.

Когато реакцията Ми към страха се превърне в хронична или прекомерна? Защото аз преминавам върховата си форма и действената активност ще започне да спада.

Телесните Ми усещания ставаха много неприятни, мускулното Ми напрежение бе преминало в мускулен дискомфорт в цялото Ми тяло?

Това бе се проявило като главоболие, болки в раменете, врата и гърдите, затруднено дишане, треперене и слабост в крайниците? Продължава ускорен пулс (сърцебиене), виене на свят. Тогава вече бих могъл да го приема като постоянна тревожност, нали?

Естествено, всеки от нас има свое оптимално или приемливо ниво на паникьосването си. Навярно Вие бихте били от хората, чиято тревожност е много висока? Която представлява реална заплаха за самооценката и даже за застрашаваща оцеляването Ви, нали?

Различните състояния при ядосване и притеснения? Защото потискат моите чувства и емоции, а ставам тревожен?

тревожност, безпокойство, стресс

И за да внеса яснота, ви предлагам едно условно разделение на състоянията на опасение, мрачно предчувствие и тревога? Когато бихте ги допуснали, че всички те са съпроводени с телесните усещания, описани по-горе.

Освен това границата между състоянията е толкова фина, почти незабележима, и може да ви се стори? Дали сте ту в едно, ту в друго състояние? После пък да не успеете лично за себе си да определите къде точно се намирате, нали?

Първото състояние

-Неголямо притеснение. Това се проявяваше като напрежение, повишено внимание (нащрек), дискомфорт. „Трепереше ми под лъжичката…”? Такова състояние не ми носеше заплаха, нали, но даваше сигнал, че скоро притеснението би било по-силно. Много често, преживявайки такова състояние от мен? Аз не можех дори да кажа точно, откъде идва и какво го е предизвикало в дадена ситуация.

При второто състояние

-Усещането ми за вътрешно притеснение растеше, емоциите ми бяха станали отрицателни, всичко, което е било неутрално? Ставаше значимо, все едно го гледах през лупа. Бяха ме налегнали мрачни мисли? Бях станал раздразнителен? Като капак на всичко бях в състояние на постоянно очакване на нещо, което не знае какво точно ще е ?

При трето състояние

-Беше се появило самото (истинското) мрачно предчувствие. Аз преживявах неопределена заплаха, чувство за неясна опасност. Тук се появи и очакването за заплахата и опасността, че в близкото бъдеще „непременно” (убедени бях). Че ще Ми се случи нещо лошо (най-често фатална болест- карцином на правото черво). Което, евентуално, не бих могъл да предотвратя???

При четвърто състояние

-Вече беше навлязло усещането Ми за неизбежна, надигаща се катастрофа? Което възникваше в резултат на постепенното нарастване на тревогата и се изразяваше в чувство на ужас. При това преживяването беше свързано не със съдържанието на чувствата Ми, а само с нарастващата тревога от завладяващия ме ужас. Тук се появяваше силният страх, че съм загубил контрола и нищо не Ми е подвластно. „Какво ще правя, ако ми се случи… няма да се справя и да доживея мига. За да видя бъдещите си внуци !” ?

Пето състояние

-Което достигнах, а вярвам, че никога няма да достигнете, беше страхът, че няма изход? Необяснима възбуда, появяваща се потребност от двигателно раздвижване, паническо търсене на помощ.

Много често в това състояние аз хуквах към най-близката поликлиника или болница? За да проверя от какво съм болен и какво точно се случва с мен?

Което беше кървящи хемороиди и три депа в бузите на таза ми? И оставах много учуден, когато споделях, а отношението им не ме удовлетворяваше.

Как се чувствах ли?

Чувствах се уплашен, неразбран и страхът, че отново ще преживея този ужас, Ме парализираше. „Как така ми няма нищо. След като се чувствам постоянно зле и всеки момент ще получа инфаркт или инсулт от обземащият ме ужас!”

Точно при това състояние им казвах : „Не съм сигурен, че следващия път ще успея да се добера до болницата”. Така постоянно търсех потвърждение, че наистина получавам инфаркт.

Естествено, не го получих и се радвам на превъзходно здраве. Съмнението ми беше голямо на 27.07.1997г. в село Лисец, Ловеч.

Какво направих, когато се доверих на астрологичната ми карта? Подредих своите чувства и емоции, за да преодолявам появяващата се тревожност?

Ще прочетете в края на материала, а сега да се доверим на науката!
Нивата на тревожност се засилват по време на и след стрес, криза. Те може да се повишават при дълго психо-емоционално напрежение, тогава аз с години бих живял с постоянно изпитвана тревога.

Психологията на тревожността говори за това, че ако съм със силна тревожност то би могло да предположим? Така че съм бил ориентиран не към настоящето с болестта, а към бъдещето- очакваните внуци.

Доколкото аз в бъдещето си бих могъл да виждам неприятни за себе си образи, ситуации, обстоятелства. Такива варианти на отрицателно развитие на събитията биха били кошмарно много.

Една такава мисъл предизвикваше редица физиологични реакции, като повишаване на адреналина и артериалното ми налягане.

На фона на всичко това самочувствието ми се понижаваше. Когато бях необяснимо ядосан, се чувствах объркан, дори си мислех, че полудявам, мислите Ми не Ми бяха подвластни???

Неприятните симптоми? Ако пренебрегвате Вашите чувства и емоции, които Ви правят тревожни?

Само от стреса ли е предизвикано

Страхувах се от всичко, но най-много от сърдечен пристъп, полудяване, загуба на контрол над себе си. Смърт, неизлечима болест, припадъци, да не причиня вреда на себе си или на окръжаващите ме, от проблеми с дишането.

Затова диагностиката и снижаването на нивото на ядосване са ми изключително важни, като увеличавам прага си на търпимост.

С ядосването ми са свързани също така и психическите разстройства като фобии, хипохондрия, истерия, натрапливи състояния.

Ядосването ми и общуването?

Ядосването Ми често се е появявало и от това, че постоянно очаквам неуспех! Особено в общуването с обкръжаващите, и от това, че не мога правилно да оценя дадена ситуация, нали?

Безпокойството Ми е оказвало негативно въздействие върху развитието на личността Ми. Ако имаше безпокойство и необяснима напрежение, значи в личността Ми има нещо неблагополучно.

В такива случаи напрежението Ми се проявяваше в безпомощност, неувереност в себе си. В преувеличаване значимостта на ситуацията и усещане за безсилието ми пред нея. Това ме караше да се затварям в себе си и да ставам плах и нерешителен.

Започвах да отлагам, проявяваше се измамното усещане, че някога в неизмеримото бъдеще. Като се успокоя и всичко премине, „ще се вземем в ръце”. Естествено, това не се случваше, а проблемът ми се задълбочаваше.

Да сравним българската поговорка-„Преклонена главица, сабя не я сече!“ с шведската- „Високо вдигнатата глава, сабя не я достига!“???

Вероятно ще попитате? Как да се срещнете с Вашите чувства и емоции, за да преодолеете думата- Тревожност? :

Какви са всъщност причините за това необяснимо безпокойство? Само от стреса ли е предизвикано?
Предадено ли Ми е по наследство?

Няма еднозначен отговор. Някои изследователи смятат, че се предава, защото е свързана с особености на обмяната на веществата.

Други са на мнение, че обмяната на веществата няма никакво значение и причината за ядосването е навикът. Той се придобива в детството от майката чрез определени психически механизми.

Детето, което се намира близо до майката, която изпитва чувство на необяснимо притеснение, неволно се научава да бъде ядосано.

По други наблюдения мнозинството от тревожещите се хора могат да проследят началото на своето състояние назад в миналото. До някое събитие в живота им, което е предизвикало паника, уплаха и страх.

Как би могло да осъществите проследяването ли? Това ще прочетете в края на файла? Това ще Ви помогне при подреждането на думите- чувства, емоции и тревожност!

Заслужава ли си да приема, че причината за ядосването Ми е навикът, придобит от майка Ми или от двамата родители. То изводът би бил, че тревожността се развива тогава, когато се намирам в ситуация на вътрешен конфликт.

Той може да бъде предизвикан от:

1. Повишена тревожност на родителите, която се изразява в спорове и караници между тях и в нередки случаи – в домашно насилие;

2. Авторитарен стил на възпитание в семейството, което неизменно води до предявявани към детето противоречиви изисквания;

3. Непоследователност на родителите при възпитанието на детето, т.е. ако единият родител му се кара, а другият го защитава;

4. Прекалена емоционалност на двамата родители или на единия от тях;

5. Неадекватни изисквания на родителите, които влизат в противоречие с възможностите и потребностите на детето. Например, ако детето няма верен слух и пее фалшиво, но въпреки всичко родителите го записват в хор;

6. Стремеж на родителите да сравняват постиженията на собственото си дете с постиженията на другите деца. Постоянното сравняване може да предизвика ниска самооценка на детето. То да изгради образ за себе си, че не е способно на нищо;

7. Прекалени стремежи и изисквания на родителите всичко да се прави безупречно, правилно. Абсолютно да съответства на всички общоприети стандарти и норми. Изграждането на перфекционизъм води до хронична тревожност и неспособност. Да се отсява важното от маловажното и да се обръща прекалено голямо внимание на детайлите.

Неизменно идва въпросът: Как да се справя с безпокойствата си и да се почувствам (както казват повечето хора) както преди?

Спорен е въпросът дали ще се почувствам „както преди”, ако ядосването Ми Го няма! Но поне ако не го усещам през по-голяма част от времето, е наистина голям напредък.

Затова Ви предлагам и следните действия? Защото са важни Вашите Чувства, Емоции и провокираната Тревожност! :

1. Опитайте се да превърнете ядосването Ви в рационален страх. „Аха, ядосан съм, защото се страхувам от…” ! Ако не успеете да определите от какво, то разбирате, че на практика преживяваната тревога е била неоснователна. Тоест след като няма страх, не би трябвало да има и ядосване.

2. Опитайте да не обръщате внимание на ядосването Ви. Ще кажете: „Лесно като съвет, но трудно за изпълнение. Как така да му обръщам внимание, та в главата ми няма други мисли. На всичкото отгоре и физически не се чувствам комфортно и постоянно очаквам да се случи нещо лошо”.

Да, няма да споря с вас, определено е трудно съзнателно, „на инат” да насочите мисълта си в определена посока. Затова би било добре, ако всеки ден тренирате по малко. Постепенно увеличавате времето, като записвате вашите състояния във файла с Луната.

3. Има много медицински препарати на билкова основа, подчертавам – на билкова основа, които потискат чувството за напрежение от ядосването. Може да прибегнете и до помощта на психолог или да обсъдим билките за Вашата кръвна група. Това съхранява здравето.

4. Опитайте да избягвате ситуации и мисли, които подхранват чувството за ядосване. Такъв подход обаче може значително да усложни живота Ви, защото той води към това. Така че едновременно с опитите Ви да се освободите от ядосването Ви, лишавате себе си от много удоволствия.

Например, ако обичате да ходите на дискотека, но препълненото с хора заведение Ви потиска и ядосва. Та избягвайки го, ще се лишите от това удоволствие. Като отидете в клуба по –„Фолк- фитнес“ или друг вид танцов клуб.

Нека да обърнем още малко внимание на вътрешния конфликт?  Да уточним следващата стратегия за справяне, т.нар. втори етап. Който изисква по-задълбочен анализ и предприемане на действия.

Как ще го направите лесно, достъпно и с полезност за Вас? Като подредите Вашите думи- чувства, емоции и тревожност!

Предлагам Ви, да обсъдим темата с Тревожността и нейните синоними? Гугъл ни дава 532 000, резултата. Възможна ли е прогнозата и да ограничим възможностите Си за ядосване?

Всеки месец получавате файла с Луната, дните от седмицата, позицията на Луната и осветяването на различни позиции от Вашата карта.

Николай Колев с асцендент Водолей:

На 05.02.2019-Луната във Водолей/мъж/вторник/-личностна изява


Аз виждам тази информация. За всеки който я притежава, тя би означавала следното:

1. /05.02.2019/-Датата за която е валидно

2. /Луната във Водолей/ -Къде е Луната- в този ден тя е във Водолей, което ми казва накратко. Така че денят ще ми бъде натоварен с желание. За интензивност и прибързаност при вземане на решения или извършване на действия. Това знание ми помага да броя до 10 и да внимавам. Когато видя че Луната ми е във Стрелец, аз ще знам мога да действам много смело

3. /мъж/-Ин-Ян- Защото Сте различни и можете да промените мисленето Ви. Като отделите време на лявата ръка и левият крак/ИН/, а после към дясната ръка и десният крак/ЯН/? Проверете го и ще се изненадате, че работи за Вашето освобождаване от тревожността и нейните синоними???

4. /вторник/-Ден от Седмицата- запомнете последният Ви ден от седмицата, когато се е паднал последният Ви рожден ден. За да рискувате смело с алтернативни методи при възстановяването Ви!

5. /първи дом в астрологичната карта/- личностна изява- Домовете са 12-т в картата Ви. Сега Луната осветява Първи дом, който Ви приканва. За да се концентрирате върху – личностната Ви изява. За да нямате други разсейващи Ви дейности, които няма да са успешни и ще Ви обезпокоят!

Обещайте на Себе Си, че всяка вечер ще записвате, кратко и символично, случилото Ви се през деня? Кои чувства и емоции са предизвиквали тревожност във Вас?

Следете за цикличност на думите:- тревожност, яд, страх, опасение, мрачно предчувствие, тревога, безпокойство, измъчване за нещо и от нещо.

Неприятности, смущения, притеснения, неудобство, ужас, паника, истерия, мания, психоза, смут и други Ваши синоними?

Това ще ви даде увереност кои са “опасните” дати за следващия месец. През тези дни най-полезно за Вас ще са разходки в близката градинка. Въздържание от храна, отпускащи Ви упражнения и…………… други приятни за Вас занимания?

Практикуване и промяна! За да се срещна с моите чувства и емоции!

На практика вътрешният конфликт провокира възникването на вътрешна неудовлетвореност, която изисква търсене на изход.

Важно е да разберем какво е необходимо да се промени в сегашния ни живот, от какво да се откажем. За да намерим нещо ново, което действително ни е необходимо.

Преходът към нещо ново е съпроводен с отказ от старото, познатото.

Какво да избера? „Развитие“ или „Отбрана“? За да преодолея думата- тревожност!

Да, „Развитието” ми като човек, като личност ще се случва само когато Аз извърша определена работа. Моята вътрешна психологическа работа, каквато новата жизнена ситуация изисква от Мен. Тази вътрешна работа ще се състои преди всичко в изясняване на противоречията между:

1. „Кой/я съм аз?“ и „Кой/я искам да бъда?“
2. „Какво имам сега?“ и „Какво искам да имам?“
3. „Какво давам?“ и „Как го давам?“
4. „Какво получавам?“ и „Как го получавам?“

Вече Сте изяснили за себе си тези противоречия, нали? Така ще Ви е по-лесно да изберете решение и да планирате действия с помощта на следните въпроси:

1. „Какво ще направя, когато………………………….?”
2. „Как ще го направя, когато………………………….?”
3. „Кога ще го направя, когато……………………..?”
4. „Кой е замесен, когато съм ядосан от…………………………?”
5. „Къде се случи, когато се ядосах…………………..?”
6. „Какъв е планът ми за непредвидени случаи, когато съм ядосан…………………………….?”

Един простичък анализ на файла Ви с Луната по дати, който води право в целта.

Какво би било добре да избягвате, когато Луната е в конкретните знаци, за да преодолявате Вашата тревожност?

Луната е в Овен:

– Бихте били провокирани към тревожност от: Обсебването, изразяващо се в симптомите? Липса на разбиране към другите, Суета, Импулсивни действия- които отчуждават другите, Гняв, Нетърпимост!

Луната е в Телец:

– Бихте били провокирани към тревожност от:- Податливостта, изразяващо се в симптомите? Инат, Привързаност, Противопоставяне на промяна, Желание за притежание, Догматични възгледи, Застой!

Луната е в Близнаци:

– Бихте били провокирани към тревожност от:- прекалено активните Мисловни процеси, изразяващи се в симптомине? Прекалено любопитство, Словесни измами, Повърхност, Нервност, Нерешителност!

Луната е в Рак:

– Бихте били провокирани към тревожност Рак от Прекалената Ви самозащита, изразяваща се в симптомите? Прилепчивост, Чувство на несигурност, Собственическо чувство, Прекалено предпазливо поведение, Страх от отхвърляне, Липса на определени цели!

Луната е в Лъв:

– Бихте били провокирани към Арогантността, изразяваща се в симптомите:- Гордост, Прекалена драматичност, Егоцентризъм, Екстравагантност, Властването!

Луната е в Дева:

– Бихте били провокирани към Прекаления перфекционизъм, изразяващ се в симптомите:- тревога, критика, обвинение и осъждане, склонност към работохолизъм!

Втората част от знаците, които са под хоризонта?

Луната е във Везни:

– Бихте били провокирани към Загубата на собствената Ви идентичност, изразяваща се в симптомите:- взаимната зависимост, успокояващо поведение, безцелни дебати!

Луната е в Скорпион:

– Бихте били провокирани към Злоупотребата с власт, изразяваща се в симптомите? Отмъщение, ревност, тежки присъди, разрушителни импулси, борби за власт, изоставяне, подозрение, вина!

Луната е в Стрелец:

– Бихте били провокирани към Небрежност, изразяваща се в симптомите? Преките пътища, самодоволството, правене на предложения, крайности, екстравагантност, груба комуникация, директни подходи!

Луната е в Козирог:

– Бихте били провокирани към Желание за изключителен контрол, изразяващ се в симптомите? Липсата на радост, строгост, страх от нови подходи, песимизъм, липса на гъвкавост, себеосъждане!

Луната е във Водолей:

– Бихте били провокирани към Крайна неангажираност, изразяваща се в симптомите:- студенина, страх от ангажиране, странно или шокиращо поведение, закостенели възгледи!

Луната е в Риби:

– Бихте били провокирани към Манталитета на жертвата, изразяващ се в симптомите:- пораженческа нагласа, протакане, пристъпи на паника, заблуда, навици, разочарования!

Практическо решение, за да Ви е полезно? Когото опознаете чувствата и емоциите, които предизвикват тревожност!:

Винаги когато ви е възможно, се обръщайте към посочените стратегии. За да се упражнявате, като ги сравните с файловете от предните месеци.

От заниманията на работили със Себе Си зная, че те са доказали своята ефективност. Не бих Ви подвеждал с обещания за мигновени резултати? Ала със сигурност ще се почувствате по-спокойни след поредното Ви ядосване.

Николай Колев аюрведа лечител, нумерология и астрологияМоля Ви да споделите Вашето мнение? Има ли нещо което бихте желали да претворите във Вашият живот? Има ли нещо с което мога да Ви помогна? Бих искал да чуя Вашите мисли и коментари. Доброто да е с Вас!

С Уважение, Николай Колев.

За Контакт: kolev@ayurveda-lechitel.com

Leave a Comment: