Стресът и справянето ни с него?

Стресът и промяната ми към щастие!

“Добротворството да е с Теб, Скъпи читателю! Искрено се надявам , че това което споделям ще Ви помогне да откриете нещо полезно за себе си.”

Стресът и промяната ми!

Защо ли Един от най-големите проблеми на съвременното общество е стресът на работното място. Може да се занимавате с всякаква работа и в някакъв момент да настъпи изтощение, нали? Да не е толкова физическо, колкото емоционално. Дори емоционално прегряване.

Учените казват: „За да победите постоянния стрес на работното място, практикувайте състрадателност и осъзнатост“.

Това са, прегарянето на работа и хроничните болести, които са свързани с неправилния начин на живот, който може да се нарече чумата на ХХI век.

Творец ли съм в работата си? Да!

Ключът към победата над прегряването и свързаните с него заболявания е отдаването на творческите ни търсения. Основното послание на въпросното отдаване е?

„Ако се чувствате зле, ако сте в стрес, изтощени – помогнете на човека до вас.”

“Проявете разбиране и ще се почувствате по-добре“.

Постижението за това е, че няма да срещнете никаква съпротива и самото Ваше действие, на първо място ще излекува Вас.

За да се отнасям така към другите, на първо място, нужно ли е да проявя състрадание към себе си?

Само от стреса ли е предизвикано

Безпокойство?

Да, защото в противен случай не бихте могли да тръгнете към другите хора, за да направите нещо за тях. Нуждаете се от някаква основа, причина, за да започнете изведнъж да се отнасяте добре към другите, нали? А за това е необходимо да убедите себе си, че имате нужда от това за собствено добро, като самозащита.

Стресът и програмата ми- “Отбрана”!

Защо ли, когато сме под стрес, тялото активира вътре всички процеси и мускулна активност в състояние „удряй и бягай“? Включваме програмата-“Отбрана” ли?

А когато проявяваме подпомагане на другия, тялото се отпуска и действа по противоположна система. Успокояваме се. Съзнателно включваме програмата- “Развитие”!!!

Учените добавят, че освен подпомагане на другия, трябва да използваме емпатия, тоест включване в хората до Вас, разбиране на техните ситуации, и по този начин да компенсираме стреса.

Защо това не ни е лесно ли?

Внуците ми!

Внуците ми!

Работата е в това, че не обучаваме децата и внуците ни, как правилно да се отдават на творческия им пулс, нали? Затова и при нас възниква голям проблем.

Принуждават ни да се втурваме към всякакви видове работа? Независимо дали обработваме парче метал на струга или се грижим за крави, или се занимавам с пари, не е важно къде и как? Дори ако се занимаваме с хора, нали?

Не ни обучават да се раздаваме творчески, нали?

Обучават ни:- „Свърши си бързо работата и си получи възнаграждението“!

Защото това не е правилно и достатъчно за творческия ни стремеж към полезност. Защото в този случай възниква противоречие между самата работа и моя стремеж да взема нещо от нея, нали? Така че, самата работа  за мен не е източник за вдъхновение и развитие, а е източник на опустошение и отбрана.

Когато си върша работата по начин, по който чувствам, че творя, аз ще се изпълвам, ще имам прекрасно настроение! Както в началото и по средата, така и в края на работата. Но не е лесно да се научат хората на това. Това е поправяне на моята природа, нали?

Каквато и да е работа, на каквато и да е длъжност, където и да е, аз работя с удоволствие, чувствайки, че отдавам, аз се напълвам. Това е изкуство или науката за изпълването на ежедневието с творчески импулс! За получаването – науката за удоволствието и насладата от постигнатата полезност.

Какво ли е „да се отдавам на творческия си импулс“?

Баба и правнуците!

Баба с правнуците!

Защото, ако се занимавам с моите деца и внуци, трябва през цялото време да им отдавам всичко, ще чувствам ли, че се опустошавам? – Не. Съвсем не. Защото аз и така отивам на работа заради тях, правя всичко заради тях, нали?

Значи, целият проблем е само  да почувствам чуждия, другия близък.  А на това трябва да се науча. Необходимо е да обучаваме човека за системата, в която се намираме! Защото всъщност сме в интегрална система на връзки между нас и всеки, който да допълва другия! Защото чрез него ще изпълва себе си с подтик към творчество.

Сам или се нуждая от съмишленици?

Заедно!

Малки, но заедно!

Трябва просто да разкрием тази система, да започнем да я усещаме със собствения си потенциал. И тогава за мен няма да има никаква разлика между чуждия и близкия. Ще чувствам, че всички сме в една система. Защото никой от нас не може да направи нищо сам, ако не се е учил и не предава наученото!

Защо ли Ние си обясняваме в какво е разликата между животинската и духовната енергия? Защото при животинския обмен на енергия, който се случва в обикновения живот, един отдава, а друг получава! Така че, някой се опустошава, а някой се допълва. А при духовния Ни обмен не е така. Енергията преминава през всички, като допълва всички и не спира в някой, а постоянно е в движение за деца и внуци.

Как да стигнем до това? Как да се научим от какви точки се състои работата, за да започне човек да прилага тази методика?

Това ни се предоставя, за да отидем при източника на нужните ни знания и да се учим, нали? За да усвоим компетенции, как да работим в истински колектив, но без стрес, напрежение и тревожност!

Кога вземам решения?

Тревожат ли ме въпросите?

Това ще е и силата ни, че когато отдавайки на другите, изпълваме себе си, така за всеки от нас. В крайна сметка стигаме до състояние, когато всеки увеличава допълването си в зависимост от броя на хората в групата.

Всеки от Нас ще чувства, че когато идва на работа уморен, след сън и т.н., той получава огромна енергия!

Защото ще излиза с горящи очи, бодър след осем или десет часа работа. И ще се прибира вкъщи пълен с енергия. И от вечерта мисли, как ще се върне на работа. И всичките негови роднини, семейство, се радват да го виждат и срещат такъв.

Николай Колев аюрведа лечител, нумерология и астрологияМоля Ви да споделите Вашето мнение? Има ли нещо което бихте желали да претворите във Вашият живот? Има ли нещо с което мога да Ви помогна? Бих искал да чуя Вашите мисли и коментари. Доброто да е с Вас!

С Уважение, Николай Колев.

За Контакт: kolev@ayurveda-lechitel.com

Leave a Comment: